Pony en paard rijlessen

Wij bieden instructie aan de beginnende en de gevorderde ruiter. Deze instructie kunnen we geven met onze manege pony's en paarden maar ook met eigen pony's en paarden. Daarbij worden ruiters ingedeeld in groepen die qua niveau ongeveer gelijkwaardig zijn. De volgende verdeling is gemaakt naar aanleiding van de niveau's:

  • Beginnerslessen: Deze rijlessen bestaan uit ongeveer 3 personen van beginners niveau. Zij hebben meer persoonlijke begeleiding nodig en worden pas in een andere groep geplaatst als zij bepaalde basisvaardigheden onder de knie hebben. Door veiligheidsoverwegingen is deze groep klein.
  • Groepslessen: De ruiters in deze groep kennen al de regels in de rijbak en kunnen zelfstandig de pony of het paard een kant op sturen, zowel in stap en draf als in galop. Deze groepen ontwikkelen zich veelal samen tot een niveau vergelijkbaar met M dressuur. Ze bestaan uit ongeveer 9 personen.
  • 'Speciale' lessen: De ruiters in deze groep zijn gevorderd en de nadruk ligt op het springen. Het zijn ook meestal pony of paard bezitters.
  • Menlessen: Hier worden mensen en paarden of pony's geleerd om met een menwagen te rijden. Meer informatie hierover vindt u op de website van de menvereniging. Ook deze mensen hebben een eigen pony of paard en zijn bovendien in het bezit van een menwagen(tje).
  • Privé lessen: Deze les kan door de ruiter in overleg met de instructeur of instructrice gepland en kan op alle niveau's worden gegeven.

Als de weersomstandigheden het toelaten kan een lesgroep samen met een instructeur of instructrice een buitenrit maken in het mooie buitengebied van de gemeente Rijssen. Het spreekt vanzelf dat daarbij de veiligheid van ruiter en rijdier niet in gevaar komt.

Al onze instructeurs en instructrices zijn gediplomeerd in het geven van paardrijlessen. Het merendeel van hen is ook gediplomeerd EHBO-er.