FNRS proeven

De Federatie van Nederlandse Ruiter Sportcentra (FNRS) heeft een leerboek “Leer paardrijden met plezier” uitgebracht, waarin veel informatie in staat over het paardrijden, veiligheid en andere dingen die belangrijk zijn om te weten als je met paarden omgaat. Verder staat er alle informatie in over de FNRS rij proeven en de daarbij horende theorie. Iedereen die op onze manege paard rijdt kan deelnemen aan deze proeven. De resultaten van deze proeven worden genoteerd in het ruiterpaspoort (RPP).

Wat is het ruiterpaspoort eigenlijk?

Het woord zegt het eigenlijk al; een RPP is een paspoort voor iedere ruiter die rijdt op een FNRS manege. Het RPP is verplicht. Het is bedoeld om informatie over de ruiter zelf en het niveau van het rijden van de ruiter in op te nemen. Je hebt als houder van het RPP ook recht op de extra ongevallen verzekering van de FNRS. Ook krijg je 4x per jaar het magazine “PaardenSport” en je kunt in diverse winkels op vertoon van je geldige RPP extra korting krijgen.

De FNRS-proeven

In het RPP wordt jouw vooruitgang bijgehouden. Ook de resultaten van de afgelegde FNRS-proeven. Deze proeven mag je afleggen om diploma's te behalen. Hiervoor hoef je dus zelf nog geen paard te hebben, maar dat mag natuurlijk wel! Met een aantal van deze diploma's mag je KNHS startbewijs aanvragen, zodat je in officiële wedstrijden mag starten. Deze proeven zijn onderverdeeld in een aantal categoriën:

  • F-proeven. De dressuur gerichte proeven. Van F1 tot F20. Het F8 diploma komt overeen met de B1 van de KNHS, de F12 met de L1 en de F20 met de M1.
  • C-proeven. De sprong gerichte proeven. Van C1 tot C4, waarbij een diploma voor de laatste categorie een startbewijs kan worden voor de B-spingen wedstrijden van de KNHS.
  • W-, Vo-proeven. De western en voltige proeven. Deze proeven houden we niet bij "Achter'n Bos".

Je kunt het beste met je instructrice overleggen in welke F-proef of C-proef je moet beginnen. Als je al behoorlijk kunt rijden, is het niet leuk en niet nodig om een F1 proef te rijden.

Wat is de inhoud van de F-proeven?

  • F1 en F2 voor beginners zonder galop
  • F3 en F4 voor beginners met galop
  • F5 en F6 voor half gevorderden
  • F7 en F8 voor gevorderden
  • F9 en F10 voor meer gevorderden
  • F11 en F12 voor ver gevorderden en dit is gelijk aan de L1 ( KNHS)
  • De nieuwe proeven lopen inmiddels tot de F20, we zijn dus nog lang niet uitgeleerd.

Het formulier waarop de onderdelen van de proef beschreven staan noemen we een protocol. Op het protocol staat de beoordeling van de jury. De jury geeft punten voor de verschillende rijopdrachten en beoordeelt ook de ruiter. De ruiter wordt beoordeeld op; houding, zit, de juistheid van de been-en teugelhulpen, regelmaat van het tempo, verzorging van de ruiter en paard en de algemene indruk. Heb je voldoende punten behaald dan krijg je promotiepunten.

Wat zijn promotiepunten( pp) eigenlijk?

Als je bij een dressuurproef 210 punten of meer haalt, dan heb je een promotiepunt gehaald en kun je de volgende keer een hogere proef starten.
Bij de F1 en F2 hoef je telkens maar 1 pp te halen om door te gaan naar een hogere proef. Vanaf de F3 moet je minimaal 2 pp halen om door te gaan naar de F4, je mag er 5 halen maar dan moet je door. Vanaf F9 moet je 3 pp halen voordat je door mag naar de volgende proef. Voor de C-proeven geldt dat je kunt promoveren na het behalen van 1 punt voor het klassieke deel én 1 punt voor het caprilli deel. Zie voor meer informatie de website van de FNRS

Mochten jullie meer informatie willen, ga dan naar www.fnrs.nl, daarna ruiters aan klikken, daar staat heel veel informatie op over de FNRS en alles wat ze doen.

Wanneer kunnen er proeven gereden worden?

We plannen 1x per maand een zaterdag in wanneer de verschillende proeven worden gereden. Wil je graag meedoen overleg dan even met je instructrice. De datums worden in de agenda vermeld

Nieuwe proeven vanaf 2016

We rijden vanaf 2016 de nieuwe proeven, t/m F12 staat niet meer in je boekje. Die kun je hier vinden door op de proef te klikken die je wil openen. 

F1a

F1b

F2a

F2b

F3a

F3b

F4a

F4b

F5a

F5b

F6a

F6b

F7a

F7b

F8a

F8b

F9a

F9b

F10a

F10b

F11a

F11b

F12a

F12b